Cikkek

Egy lépéssel közelebb a kerthez

Most, hogy egyre többet süt a nap, és lassan, de melegszik az idő egyre többet gondolunk az elkövetkezendő kerti teendőkre. Február közepén-végén célszerű a házi palántaneveléshez hozzáfogni. Így amikor elérkezik a szabadföldi ültetés ideje, már fejlett kis palántákat ültethetünk ki.

Most van a korai káposzta és kelkáposzta, a karalábé, karfiol, zeller és saláta palántanevelésének az ideje.

A magvakat vethetjük szaporítóládába, de akár virágládába is. A ládákat nem szükséget teletölteni, hiszen apró palántákat nevelünk benne, melyeket később tűzdelünk. A magvakat a föld tetejére szórjuk, majd ½ cm-vastagon homokkal, vagy homokos földdel borítjuk, enyhén nyomkodjuk meg, és óvatosan locsoljuk be. Kelésig üveglappal, és újságpapírral fedjük, de alkalmas lehet egy sötét nylonzacskó is. Ha láthatóan beindult a csírázás vegyük le a takarást és tegyük ablak közelébe, világos helyre.

Ha megjelennek az első lomblevelek jöhet a tűzdelés, amikor is a szép, egészséges palántákat szétszedjük és kis cserepekbe, kilyuggatott tejfölös dobozokba ültetjük. Erre a célra hasznosíthatunk wc papír gurigákat vagy összetekert fekete-fehér újságpapírt. Ha nem áll rendelkezésükre egyik eszköz sem, akkor elég egy másik ládába nagyobb tőtávolságra ültetni egymástól őket (5 X 5 cm). A palántáknak innentől biztosítsunk 12-15 C° fokot, és többször kevesebb szobahőmérsékletű vízzel öntözzünk. Kiültetés előtt a palántákat edzeni kell, erről a későbbiekben ejtünk szót.

Itt az ideje a burgonya előcsíráztatásának is. Az előcsíráztatással, 2-3 héttel korábban juthatunk újburgonyához. A vetőgumókat (kb.80-100gr-os egészséges gumók) 12-14 C° fokos helységben ládákba (de akár tojástartókra) téve, közel az ablakhoz helyezzük el. A gumókon 6-8 hét alatt kifejlődnek a 2-3cm hosszú, zömök csírák, ezeket a gumókat a gyökérzet megjelenésekor ültessük ki. A kiültetés tudnivalóira 6-8 hét múlva visszatérünk.


Következő cikkünkben az első szabadföldi vetésre szánt növényekről lesz szó.

Megosztás

Ócsa képekben