Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

Szabályzat

Az ÓcsaPortál.hu fórumának szabályzata

Alapelvek

Az ÓcsaPortál.hu fóruma moderált. A moderátorok tevékenységüket az ÓcsaiPortál.hu felkérésére, társadalmi munkában végzik. A moderátorok moderálási jogokkal és felelősséggel felruházott felhasználók, akik előre lefektetett alapelvek alapján véleményezik és kezelik a hozzászólásokat. A moderátor felelőssége eldönteni, hogy mely hozzászólások, illetve annak mely részei szegik meg az alapelveket. Alapvető feladatuk biztosítani a folyamatos társalgás lehetőségét, ennek érdekében felhívás nélkül törlik a fórumokon közzétett hozzászólások közül azokat amelyek:

 • akadályozzák a fórumok rendeltetésszerű használatát,
 • üzemeltető rendszerének, vagy bármely Felhasználó számítógépének működését általuk nem kívánt módon befolyásolják,
 • tartalma jogszabályba, vagy az Általános Szabályzatba ütközik.

A moderálásnak nem célja az éles viták megakadályozása, azok befolyásolása. A moderátorok feladata, hogy a vita helyét ne vegye át az öncélú trágár szitkozódás, egymás vagy közéleti és közszereplők rágalmazása.

Felhasználónak a következőkre kell fokozottan ügyelni:(Amennyiben felmerül valamely pontot sértő eset akkor a moderátorok törléssel vagy részleges törléssel lépnek fel Felhasználóval szemben. A moderátorok dolga eldönteni sértés mértékét.)

 • Tilos káromkodás, csúnya szavak használata, alapvető beszélgetési normák be nem tartása.
 • Tilos más személyek, csoportok alázása.
 • Tilos másról valótlant állítani, rágalmazni, a becsületét, jó hírnevét rontani.
 • Kerülendők a könnyen konfliktushoz vezető témák, mint pl. vallás, rasszizmus, stb.
 • Kerülendők a túl nagy képek és túl szövegek és hoaxok (interneten terjesztett félrevezető állítások, történetek, felhívások ) bemásolása.
 • A hozzászólásban nem lehet vállalkozást, terméket, szolgáltatást reklámozni, beleértve a weblapokat is. Nem tartalmazhat a hozzászólás FTP szerver, konkurens fórum szolgáltatás címet sem. Nem lehet bújtatott formában sem reklámozni, hogy mi számít bújtatott reklámnak azt a moderátor dolga eldönteni.
 • Tilos bárminemű felhívás, gyűjtés, többeket megmozgató kérés beírása, bemásolása, ezzel kapcsolatos témák nyitása. Ezen kérések helye a Közösségi közlemények kategóriában van, ahová a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">'+addy_text65388+'<\/a>'; //--> címre írt e-maillel lehet kihelyeztetni.
 • Minden egyéb olyan szöveg beírása tiltott, ami jogszabályt sért, vagy arra utal, illetve a hozzászólók többségének ízlését durván sérti.
 • Nagybetűs írásmód, a CAPS LOCK tartós használata
 • A Fórum szolgáltatást csak közvetlen felhasználó-szerver kapcsolattal lehet igénybe venni, abba a felhasználó más számítógépet nem iktathat (leszámítva a saját ISP gépeit)
 • Egy Felhasználó egy regisztrált névvel rendelkezhet . Aki indokolatlanul egyszerre két (vagy több) nicket használ és ezzel visszaél, akkor a Felhasználó időben legfrissebb nickneve(i) törlésre kerülnek.

A folyamatosság és olvashatóság megőrzése érdekében az Általános Szabályzatba ütköző, így törlendő hozzászólásokkal együtt a rájuk adott válaszok is törlésre kerülnek (különösen, ha a hozzászóló a "gyors válasz" funkciót használta azok megtételekor). Fentiekből következően azokra a hozzászólásokra, melyek valószínűleg sértik az Általános Szabályzatot, nem célszerű reagálni, hiszen ezek a reakciók is törlésre kerülnek.

A moderátorok moderálás esetén indokolhatják a műveletet. A moderátorok amennyiben azt szükségesnek vélik, a főbb tartalmi beavatkozásokról az ocsaportal.hu kategória Fórum közlemények témájában bővebben tájékoztatják a Felhasználókat. A felhasználói neveket érintő tiltásokról, korlátozásokról, törlésekről és a témákat érintő változásokról az adminisztrátor e fenti témában adhat tájékoztatást.

A moderátorok viszonylag kevesen vannak, így egyikük sem láthat minden egyes hozzászólást. Ezért ha egy Felhasználók olyan bejegyzésre bukkan, amely megítélése szerint jelen szabályzat valamelyik pontjába ütközik, esetleg egyéb módon akadályozza a kulturált társalgást, jelezze a moderátoroknak a „Jelentés a moderátornak” gomb segítségével. Amennyiben a moderálással kapcsolatban panaszt merül fel, akkor a személyeskedésre vonatkozó alapelvek betartása mellett a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">'+addy_text1150+'<\/a>'; //--> címre küldött e-maillel tehető meg az észrevétel, és az adminisztrátorok kivizsgálják az esetet.

 


Moderálási szabályok

Hozzászólások törlése

 • Jogsértő hozzászólások. (Jogsértő minden olyan hozzászólás, amely a közzétételének időpontjában hatályos magyar jogszabályba ütközik, illetve bűncselekményre vagy egyéb jogsértésre történő felhívást, arra való jelentkezést tartalmaz.)
 • Bármely regisztrált Felhasználó valós személyes adatait (például: név, lakhely, munkahely, beosztás stb. – ún. "IRL adatokat") tartalmazó hozzászólások. Kivételt képeznek azon esetek amikor az üzemeltető fórumain az érintett regisztrált Felhasználó saját maga hozta nyilvánosságra valós személyére vonatkozó adatait, azonban más Felhasználó ebben az esetben sem terjeszkedhet túl az eredeti közlés adattartamán.
 • Nyílt vagy bújtatott reklám
 • Alpári illetve agresszív, fenyegető hangnemű hozzászólások. Azt, hogy egy hozzászólás alpári, agresszív vagy fenyegető-e (stb.), a moderátorok feladata eldönteni az adott fórum, illetve a téma jellegének függvényében.
 • A kifejezetten e célt szolgáló témán kívüli szerkesztéssel, moderálással, a szerkesztőkkel vagy a moderátorokkal foglalkozó hozzászólások.
 • A jó ízlést sértő képeket tartalmazó, gyűlöletkeltésre, megfélemlítésre alkalmas, valamint az ilyen témájú web-oldalakra mutató csatolásokat tartalmazó hozzászólások.
 • Egyes regisztrált Felhasználókat sértő, lejárató, illetve egyértelműen velük kapcsolatosan alpári vagy sértő módon kinyilvánított véleményeket - személyeskedést - tartalmazó hozzászólások. Amennyiben egy regisztrált Felhasználó közszereplő, vagy saját nevét használja azonosítóként: vele szemben a véleménynyilvánítás szabadsága tágabban értelmezhető.
 • Egyes regisztrált Felhasználó(ka)t sértő, lejárató, illetve olyan, egyértelműen hozzá(juk) köthető téma, amely alpári című vagy tartalmú, nem nyitható. Ha egy regisztrált felhasználó sérelmezi a róla nyitott témát, kérheti annak törlését akkor is, ha az egyébként nem ütközik az Általános Szabályzatba.
 • Technikai rombolás: JAVA-alkalmazások, nagyméretű képek (>500kB), "kisregények" bemásolása, a téma letöltését akadályozó vagy lényegesen lassító csatolások ("linkek"), képek, elrontott UBB-kódok, automatikusan induló file-letöltések, átirányítások és minden más olyan beavatkozás, ami megváltoztatja a téma méretét, megjelenését, illetve akadályozza annak rendeltetésszerű használatát (például szöveg nélküli hozzászólások stb.).
 • Tartalmi rombolás: a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően, szándékosan akadályozó és zavaró, vagy témán kívüli ("offtopic") hozzászólások.
 • Ismétlés ("flood"): ha nem szándékos (azaz véletlen) az ismétlés, egy bejegyzés meghagyása mellett a többi példány törlésre kerül. Szándékos floodnak számít, ha egy regisztrált felhasználó az adott hozzászólást egy vagy több témában, kettőnél több alkalommal helyez el.
 • Törölt hozzászólás - részbeni vagy teljes - visszamásolása.
 • Törölt, összevont, áthelyezett témák újraindítása.


Letiltások

 • Az adminisztrátorok a szabálysértő, továbbá a kulturált társalgást szándékosan vagy ismétlődően akadályozó Felhasználók jogosultságait korlátozhatják. A tiltás lehet ideiglenes vagy végleges. A leggyakoribb eltiltási tételek: egy nap, egy hét, egy hónap, végleges. A letiltási tételek nem kötelezően ebben a sorrendben követik egymást; adott esetben akár azonnal kiszabható a legsúlyosabb büntetés is.
 • Kirívóan súlyos esetben a fórum adminisztrátorai az adott regisztrált Felhasználót letilthatják az, összes – addig közzétett – hozzászólásának törlésével együtt.
 • Olyan nick használata, amely köthető egy - ideiglenes vagy végleges - tiltás alatt lévő másik felhasználói névhez, ugyancsak a mondott nick azonnali, végleges tiltását, törlését vonhatja maga után.

 
Regisztrált Felhasználók anonimizálása, törlése

 • Azon Felhasználók azonosítóját, akik a regisztrációt követő 30napon belül nem rendelkeznek hozzászólással a fórum adminisztrátorai figyelmeztetés nélkül törlik.
 • Azon Felhasználók, akik rendelkeznek hozzászólással, de 60napja nem szóltak hozzá egyetlen témához sem, figyelmeztetést kapnak és fiókjukat a fórum adminisztrátorai felfüggesztik. Amennyiben a figyelmeztetésre 30napon belül nem reagálnak a felhasználói azonosító törlésre kerül, az addigi hozzászólásokkal együtt, amennyiben az adott felhasználó hozzászólásainak törlése nem rontja lényegesen a fórumok olvashatóságát. Amennyiben súlyosan zavaró lenne az adott regisztrált felhasználó hozzászólásainak törlése, abban az esetben az adminisztrátorok "Törölt nick" azonosítóra írják át a felhasználói azonosítót, beolvasztva a hozzászólásokat ezen gyűjtőnév többi hozzászólásába.
 • Indokolt esetben egyes regisztrált Felhasználók kérhetik felhasználói azonosítójuk törlését. Fizikai törlésre kizárólag akkor kerülhet sor, ha az adott felhasználó hozzászólásainak törlése nem rontja lényegesen a fórumok olvashatóságát. Amennyiben súlyosan zavaró lenne az adott regisztrált Felhasználó hozzászólásainak törlése, abban az esetben az adminisztrátorok "Törölt nick" azonosítóra írják át a felhasználói azonosítót, beolvasztva a hozzászólásokat ezen gyűjtőnév többi hozzászólásába.
 • A kérés teljesítéséről a fórum adminisztrátorai döntenek.


Téma műveletek:

 • Nyitás: új témát nyitni csak a Mamik témái kategóriában lehet
 • Áthelyezés: a moderátorok a más kategóriában nyitott témákat áthelyezik a Mamik témái. kategóriába.
 • Átnevezés: a moderátorok átnevezhetnek egy témát, ha a tartalma eltér a címben foglalttól. Összevont témák esetén átnevezhetik az alap témát, ha más elnevezés jobban tükrözi a tartalmat, vagy a téma más irányt vett. Azon témákat melyek címe indokolatlan speciális karakterekkel kezdődik, vagy nagybetűvel lett kiemelve, a moderátorok átnevezik.
 • Összevonás: a Mamik témái kategóriában a hasonló tartalommal vagy azonos témára nyitott témákat a moderátorok összevonják. Az ebben érintett témákat az elsőként indítottba illesztik be. Azon új témákat, melyek érintik az Ócsai Mamik kategória kiemelt témáit azok a megfelelő a kiemelt témába kerülnek beolvasztásra.
 • Törlés: moderátorok minden olyan új témát törölnek, mely címében sérti az Általános Szabályzat bármely pontját vagy tartalmában szándékosan eltér a címétől. A semmitmondó címmel rendelkező témák szintén törlésre kerülnek.
 • Képformátumú témacímek ("bannerek") alkalmazására nincs lehetőség.

 
Az ÓcsaPortál.hu fenntartja a jogot arra vonatkozóan, hogy technikai vagy egyéb okokból a Fórumszolgáltatást vagy annak egy részét korlátozza vagy felfüggessze. Az ÓcsaPortál.hu weboldal tulajdonosának joga van a Fórum Szabályzatának módosítására. A módosítást követően a fórum használata a Szabályzat módosításának elfogadását jelenti.

Bővebben...
Oldalmegjelenítési idő: 0.175 másodperc

Ócsa képekben