Ócsai Fotóklub – betekintés a klubéletbe

Gyerekcipőben járó kedélyes, klubestébe csöppentem a Madárvártán. Gyerekcipős, hiszen még csak nemrég indult, kedélyes, mert borral, jókedvvel, és humorral fogadtak.

Mészáros Gábor, az egyik szervező elmondta, hogy Ő maga több mint egy évtizede fotózza Ócsát. A keménymag, hozzá hasonlóan, szintén természetfotós, és pont az volna a klub lényege, hogy bevonjanak olyan fotósokat is, akik más személetet hoznak, más irányból közelítenek a dolgokhoz, ha úgy tetszik, mást kapnak lencsevégre… embereket, épületeket, várost, portrét… 

 

Úgy terveztem, majd készítek fotókat az eseményről, ám végül elő sem vettem a gépem.  Magával ragadott, ahogy ezek a profi fotósok projektoron kivetített képeiket elemzik. Szeretnék én csak tized annyira jó képeket készíteni. A legfőbb problémáik irigylésre méltóak. Az a nagyobb baj-e, hogy a madár tolla vágott a kép szélénél, vagy, hogy az ág, amin ül, nem látszódik teljesen. Az, hogy a méltóságosan bőgő szarvasbika feje mögötti háttér milyen mértékben mosódott el, vagy hogyan is viszonyul az adott kép az aranymetszés szabályához. Ahogy természetesen az sem elhanyagolható, hogy az UV-fényben megvilágított kőzet láthatóan nagyon rózsaszín, ergo túlexponált, míg a foszforral telített, és amúgy színhelyesen zöld részek így már csak türkizben pompáznak… tiszteletre méltó, ugyanakkor kívülállóként nézve megmosolyogtató dolgok ezek, hiszen a képeik ilyen szemmel nézve tökéletesek. Ők maguk sem veszik ezt azért véresen komolyan. Ugratják egymást, érezni a tiszteletet, az egymás megbecsülését.

Ha vittem volna képeket, akkor megnézték, kielemezték volna, és annak fényében lettek volna képesek megvizsgálni azokat, hogy ki és milyen eszközzel készítette. Ha ilyen módon kielemzik, jó tanácsokkal látják el az embert, elmondják, mit csinálnának másképp, mi az, ami úgy jó, ahogy van, akkor az a legamatőrebb, és a legprofibb fotográfusnak is hasznára válik.

Így hát, aki Ócsán fotózik, Ócsát fotózza, vagy csak szimplán fotózik, itt mindenképpen megfelelő közeget talál. Irány a Madárvárta, ahol minden hónap első péntekjén este hatkor vár az Ócsai Fotóklub az elmélet csiszolásáért, és aki kedvet kap, másnap gyakorlatban tökéletesítheti tudását a klubtagokkal!

Kapcsolódó fórumtéma, ahol felteheted kérdéseidet az Ócsai Fotóklub tagjainak: itt

 

Néhány kép kedvcsinálónak, Mészáros Gábor és Müller György képeiből (klikk a képre a nagyobb méretért): 

 

Megosztás

Programok

Bejelentkezés