Kiállítás a Madárvártán - Vadász Anna

November 1-től egy hónapon át megtekinthető a Madárvártán Vadász Anna fotó kiállítása az Ócsai Fotóklub szervezésében. A tehetséges szegedi diáklány az idei évben elnyerte az Év Ifjú Természetfotósa díjat.

 


Ismerjük meg őt jobban, saját szavain keresztül:

"1994. július 5-én születtem Szegeden. Kiskoromtól sokat kirándultam szüleimmel, így hamar megfogott a seregnyi látnivaló. Az élővilág szereplőinek élete pedig nyitott könyvként elevenedett és elevenedik meg előttem. Ezért természetes lett számomra, hogy az általános iskola elvégzése után a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium biológia tagozatán folytassam tanulmányaimat. Az sem meglepő, hogy megkedveltem a természetfotózást. Négy évvel ezelőtt kezdem el foglalkozni a fotózással édesapám jóvoltából, mivel ő szenvedélyes természetfotós is. A családi kis géppel a virágoskertben készítettem első felvételeimet, majd egyre távolabbra merészkedve a közeli rétekre, erdőkbe, hegyekbe egészen a szegedi Fehér-tóig jutottam el. Közben hasonló érdeklődésű emberekkel találkoztam és új barátokat szereztem. A felszerelésem is folyamatosan finomodott és egyre több kihívás megoldására vált alkalmassá. 2010-ben a MOL, Új Európa alapítvány tehetséggondozó pályázatának támogatását elnyerve hozzájutottam egy Canon EOS 7D fényképezőgéphez.

Nagyon szeretek virágokat fotózni, de kedvenceim a madarak. Ha egy jó téma kerül az objektívem elé, úgy izgulok, akár a felelés előtt, hogy vajon sikerül-e elkapni a pillanatot. Fantasztikus érzés télen a hóban hasalni vagy tavasszal a les-sátorból figyelni az állatok mozgását és a természet ébredését.

Egyik kedvenc fotós helyem a Búvár-tó, melynek faj gazdag madárvilága azt bizonyítja, hogy az emberi beavatkozás nem mindig pusztító a természetre nézve. Az itt élő madarak alkalmazkodtak a megváltozott környezethez, hozzászoktak az ember közelségéhez és elfogadják tőle a táplálékot. Ezáltal rengeteg olyan fajt csodálhatunk meg szinte testközelből, amelyekkel a természetben csak hosszú utánajárás és hetekig tartó megfigyelés árán találkozhatnánk.

Már több fotópályázaton is sikeresnek bizonyultak képeim:

  • Béres-csepp - Az év természetfotósa 2007, ifjúsági kategória: egy kiállított kép
  • 2008-as National Geographic Kids fotópályázat: egy kiállított kép
  • 2008-as Camera obscura fotópályázat: egy kiállított kép
  • Béres-csepp - Az év természetfotósa 2008, ifjúsági kategória: 2. helyezés
  • Földes Ferenc Gimnázium Országos Középiskolai Természetfotó Pályázat 2009: 6. helyezés, 9. helyezés, 3. legjobb kollekció díj
  • naturArt - Az Év Természetfotósa 2009: 2. helyezés, 3. helyezés, különdíj
  • naturArt-Az Év Természetfotósa 2010: 3. helyezés
  • Országos Középiskolai Fotópályázat 2011: 2. helyezés

Úgy gondolom, hogy bármilyen foglalkozást is választok majd, a természet és a fotózás szeretete mindig megmarad bennem. Szeretném, ha felvételeim másokat is természeti értékeink jobb megismerésére, megóvására serkentenének."

 

Megosztás

Programok

Bejelentkezés