Miért kell ÓcsaPortál.hu?

- egy "gyüttment" tollából -

 

Kik vagyunk? Honnan jöttünk? Miért csináljuk? Elmesélem…

 

Átlagos család a miénk bizonyos értelemben. Két teljesen máshonnan érkezett fiatal kereste a megfelelő helyet a családalapításra, saját élet megkezdéséhez, gyermekei felneveléséhez. Nagyjából adott volt az irány, de több település is szóba jött. Bejártuk ezeket, tájékozódtunk, igyekeztünk utána olvasni, aminek csak lehetett, amiről csak találtunk érdemi információt. Az, hogy végül Ócsát választottuk, egy összetett döntés eredménye: számunkra ideális az országon belüli földrajzi elhelyezkedése, remek adottságai mellett történelme is van. Gyermeknevelés szempontjából ideális, zöld környezet, óvoda, iskolák… és nem utolsó sorban még megfizethető is.


Szóval megvettük a telket, építkezni kezdtünk, intéztük a pénzügyeket, szerveztük a munkákat - ez egy külön történet - a lényeg, hogy pont elég feladatunk volt az akkor már lassan egy éves lányunkkal egyetemben, hogy maximum csak a szűk környezetünk, utcaszomszédaink jelentették a kapcsolatot. Ekkor lettünk első ízben le-„gyüttment”-ezve. A kifejezés semmilyen negatív felhangot nem hordozott irányunkba, hisz aki viccesen használta, maga is „gyüttment” a szó szoros értelmében véve, és remekül szórakoztunk ezen, beépült a lokális nyelvezetünkbe, és valóban viccesen használtuk/használjuk is egymás közt.


Idővel felépült a ház, rendeztük a szűk környezetünket, már nem „gyüttment” csemetéink is születtek, és lassan-fokozatosan elkezdtük megismerni Ócsát, és az itt élőket. Ekkor már nem csak pozitív impulzusok értek minket, noha ez valahol természetes is, ám egyre nyilvánvalóbbá vált a tájékoztatás széttagoltsága, a közösség kommunikációjának hiánya. Ahogy múlt az idő, úgy láttunk egyre tisztábban, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy szinte nem láttunk semmit. Ha nem megyünk be a szabadidőközpontba szórólapot gyűjteni, nem környékezzük meg a hirdető táblákat, és nem keressük tudatosan a különböző, amúgy szép számban jelen lévő civil kezdeményezések honlapjait, akkor bizony a tájékozódás leginkább utólagos. Ez alatt azt értem, hogy ha már zajlik a rendezvény, és netán elhallatszik hozzánk is, akkor talán megtudhatjuk mi is történt vagy még rosszabb esetben az évi 2-3 alkalommal eljuttatott újságból tájékozódunk a már megtörtént eseményekről. Lehet, ez a megszokott, sokaknak ez így jó vagy már nem törődnek vele, de lehet ezt másként is csinálni, csak akarni kell. Miután másokkal beszélgetvén megerősítést nyert az elképzelés, úgy véltük, jobb volna, amit csak lehet összeszedni egy helyen, tájékoztatva az itt élőket, és a potenciális ide tévedő érdeklődőket, vagy akár turistákat, ha már mi magunk amúgy is igyekszünk követni az eseményeket. Innentől pedig már csak egy lépés volt, hogy létrejöjjön az ÓcsaPortál.hu, és hogy azon belül lehetősége legyen bárkinek tájékozódni, hozzátenni a közöshöz, megnyilatkozni azoknak, akik úgy gondolják, hogy van miről, és van kinek. Hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel, vagy sem, az már aligha rajtunk múlik…Ivánka Vince

 

 

 

 

Ócsa a térképen, az interneten és a valóságban.

 

- egy „gyüttment” párja tollából -

 

 

Ócsa szerepel a térképen ez tény. De vajon szerepel az emberek tudatában? Aki mástól hallott róla elfelejti, aki erre jár sosem felejti, és nem érti mások miért nem tudnak róla.

 

Én évekig hetente mentem el Ócsa mellett úgy, hogy fel sem fogtam igazán, hogy létezik. Amikor felmerült a családalapítás gondolata és tudatosan otthont kerestünk magunknak Budapest környékén akkor néztük a térképen, hogy itt egy település tökéletes adottságokkal. Van vonat, van busz, van autópálya lehajtó gyorsan el lehet érni a fővárost és ha netalán bedugulna akkor alternatívának ott a régi 5-ös számú főút. Van óvodája, van általános és középiskolája. Láttuk a kisfilmet Ócsáról amit 2005-ben készítettek és minden szempontból tökéletes helynek tűnt. Egy olyan helyen szerettünk volna élni és gyermekeinket felnevelni, ami értékeket tud nekik nyújtani, ahol azt is megtanulhatja, hogy a növény egy magból lesz a csirke meg tojásból, hogy az élet nem az önzésről, egymás eltaposásáról szól. Mielőtt azt gondolná valaki, nem vagyunk elvetemült öko-bio-reform szülők. Egyszerű átlagemberek vagyunk falusias, városias családi örökséggel.

 

Amikor megnéztük Ócsát, hogy milyen a valóságban, első benyomásunk az volt, hogy kellemes falusias légkör lengi körül és elámultunk, hogy milyen szépen rendbe van hozva a református templom környéke. Aztán elkezdtünk telket keresni. Egyre többet jártunk ide, egyre többet olvastunk Ócsáról, meg akartuk ismerni a település múltját, jelenét és egyre jobban tetszett. Ahogy telt az idő és már ócsaiként éltük napjainkat szembesültünk sok hiányossággal, az itt élők fásultságával, kiábrándultságával és egyre jobban kezdtünk mi is ócsaiként viselkedni. De rájöttünk, hogy ha az ember hagyja, hogy minden menjen a régiben, hogy ha másra vár, ha beletörődik a dolgokba akkor kihal belőle a tettvágy, a csapatszellem. Érett egy gondolat, hogy valahogy ki kéne billenteni az itteni, igencsak temperamentumos embereket a jelenlegi helyzetükből. Sok ócsaiban ott a tettvágy, de nincs hol ennek hangot adni és a jelenlegi rendszer nagyon szétaprózódott. Sok az egymásra szervezett program és azokról is csak néhány ember tud, vagy általában csak utólag tudják meg. Nincs egy összegyűjtött céglista, egy-egy új bolt nyitásáról csak néhányan tudnak, ezért sokan gyorsan bezárni kényszerülnek. Ócsán rengeteg fiatal él, sok középkorú is rendszeresen használja az internetet és az idősebbek is ismerkednek vele. Mégis Ócsán a 21. században nincs egy olyan weblap ahol a lakók egy helyen tájékozódhatnának bármiről, például az összes programlehetőségről, szabadidős tevékenységről, hivatalokról, üzletekről, esetleg akciók kihirdetéséről. A hivatalok nyitva tartását úgy kell kinyomozni, kitalálni melyik oldalon, melyik menüpontban lelhetünk rá. Nincs egy átfogó ismertető a helyi kikapcsolódási lehetőségekről, és aki szeretne az is otthon marad és még megbeszélni sem tudja ezt másokkal, mert nincs erre egy napi rendszerességgel használható fórum. Ha van hol kommunikálni sokkal több spontán programot, megmozdulást szerveznek az itt lakók, sokkal élhetőbbé válhat a város.

 

Egy pörgős életű nyitott városban az idelátogatók is szebb élményekkel térnek haza és nem csak az építészeti nevezetességeket mesélik el otthon, és talán még vissza is térnek. De ehhez tudniuk kéne Ócsáról, vagyis már hallottak róla, de nem azért, mert itt annyi érték, látnivaló van. A most zajló események megosztják a társadalmat és az esetek többségében Ócsa nevét nem pozitív jelzőkkel illetik. Tennünk kell azért, hogy településünket ne ócsárolják, ne „telepezzék” le. Rengeteg ismerősünk érdeklődik mostanság Ócsa felől, és amikor mesélünk róla és mutatunk képeket, mind el akarnak jönni és megnézni.

 

Tenni akarunk azért, hogy Ócsa egy élhető, varázslatos kisváros legyen, és aki itt él ne vágyódjon máshová. Tenni akarunk azért, hogy Ócsa ismertebb legyen és ne más települések környéki látnivalójaként értesüljenek róla. Mi a magunk módján úgy teszünk ezért, hogy létrehoztuk és színesebbé tesszük ezt az oldalt. Reméljük sokan gondolkoznak hozzánk hasonlóan és használják majd az oldalt, és ötleteikkel, írásaikkal színesítik azt.

 

 

Ivánka Éva

 

Megosztás

Programok

Bejelentkezés