Mennyből az angyal(nap)

Friss! Galériával bővült a beszámoló. a szerk.

2011. december 11-én, ezüstvasárnap, ismét az ócsai tájház adott otthont az Angyalnap nevű rendezvénynek, amelyet immár második alkalommal sikerült megrendezni. Az Angyalnap ötlete tavaly merült fel, és sikerült találni olyan kreatív és segítőkész embereket, valamint helyi egyesületeket, akik segítségével akkor és most is megvalósulhatott ez a félnapos rendezvény.
Rohanó világunkban az adventi várakozás is alig-alig lassítja a megfeszített tempót, így nagyon szükség van olyan családias, közvetlen rendezvényekre, ahol a gyerekek és a felnőttek is jól érzik magukat, és az időt értékesen tölthetik el. Talán így lehet meghatározni az Angyalnap célját.

Jézus születését a parasztbetlehem felállításával igyekeztünk feleleveníteni. Ócsai népviseletbe öltöztetett életnagyságú babák szimbolizálták a főbb szereplőket, és élő állatok adták meg a hangulatot. A gyerekek már reggel tíz órától kézműves foglalkozáson vehettek részt, ami egészen délutánig folyamatosan tartott, és természetesen angyalkákat készíthettek. A szülők addig a felállított sátrakban nézelődhettek és vásárolhattak a helyi kézművesek csodaszép portékáiból, a melegedőben falatozhattak a kemencében sült finomságokból, vagy éppen forralt bort ihattak a gyönyörű, kézzel készített angyalnapi bögréből. A délelőtt folyamán a Halászy Károly általános iskola 4B osztálya karácsonyi műsorral kedveskedett mindenkinek, Puskás Ilona és Fogarasi Melitta tanárnők vezetésével.
A tájházat ezen a napon ingyen lehetett megnézni. A tisztaszobában a hagyományos parasztkarácsony kellékeit láthatták az érdeklődők: csupa természetes dísszel ékesített fenyőfa, az asztalon dió és méz. Érdekes és érdemes végiggondolni, hogy régebben nem villogott mindenféle fény a karácsonyfán, nem óriási plazmatévé volt az ajándék, de az emberek talán sokkal boldogabbak voltak.
Délután sor került a közös adventi gyertyagyújtásra is, és Lukács evangéliumából felolvastuk Jézus születésének történetét.
Szeretném mindenkinek megköszönni a sok munkát, időt, energiát és anyagiakat, amit ennek a napnak a létrehozásáért áldozott. Jó lenne jövőre is megtartani az Angyalnapot, és ebben a rohanó világban létrehozni így karácsony táján egy újabb csodát.

 


                                   

Orgován Szigeti Réka
Fotó: Simon Tímea
Galéria képei: Vellai József

Megosztás

Programok

Bejelentkezés