Újabb szakadék

Ezt az érdekes okfejtést egyik hölgy olvasónktól kaptuk, aki kérte nevének titokban tartását.

Újabb szakadék


Nagyon sok minden kavarog a fejemben. Egyrészről jó, ha az egyház veszi irányítása alá az iskolát, mert talán magasabb lesz a színvonal, ami valljuk be az utóbbi években zuhanórepülésbe kezdett. Másrészről vajon kell-e nekünk újabb szakadék?  Eddig csak a beköltözők és köztünk volt szakadék. Most már a vallásos és nem vallásos emberek között is lesz? Netalán a különböző felekezethez tatozó gyerekek is megkülönböztetik majd egymást? Mert ne gondolja senki, hogy nem lesznek megkülönböztetve. De nem az egyház, az iskola által, hanem a gyerekek egymás közt. Tudjuk milyen kíméletlenül őszinték tudnak a gyerekek lenni. Szerintem mindenkinek van egy-egy élménye gyerekkorából amikor ezért vagy azért különbözött nézete társaitól és esetleg ezt megszólták. Most sem várható másként, mert ha egy nem vallásos gyereknek nem kell hittanra járni csak erkölcstanra akkor a vallásos többség előbb-utóbb akaratlanul kiközösíti. Aztán ott vannak azok a gyerekek akik járnak hittanra csak esetleg a családja nem jár templomba. Mi lesz majd akkor, ha vasárnap délelőttönként nem megy el templomba, míg a többiek igen?  Vajon meddig nem fogják ezért kerülni a társaságát, mert különbözik? Ne feledjük el gyerekekről van szó, akiknek személyisége kialakulóban van, erősen befolyásolhatóak és megmarad bennük minden esemény valahol mélyen elásva. Szép lassan mindegyikük beáll a sorba, mert nem akarnak különbözni és ezt megtanulják egy életre.

Mi lesz azokkal a tanárokkal akik nem vallásosak? Akik nem értenek egyet a fenntartóváltással?  Vagy elhallgatnak és beállnak a sorba, vagy elmennek másik iskolába tanítani. De mi van azokkal a szülőkkel akik tanárok, nem értenek egyet és általános iskolás a gyerekük? Szép csendben meghúzzák magukat és nyelnek egy nagyot, hogy nekik is és gyermeküknek is jó legyen. Mert gyermekeinkért mindent megteszünk és ezt használják ki egyesek. A mi döntéseink befolyásolják az ő életüket. Amiket mi mondunk ki az rajtuk csattan. Amiket mi teszünk az rájuk hat vissza.

Ahogy én is, mint mindenki más, félti a már megszerzett nyugalmát. Engem is ismer mindenki és nem szeretném, ha összesúgnának a hátam mögött, hogy nem értettem másokkal egyet. Nem szeretném, hogy férjem vállalkozása becsődöljön, mert nem kap tőletek több megrendelést, mert más a véleményünk. Nem szeretném, hogy gyermekeim arra emlékezzenek, hogy milyen pokoli volt a gyermekkoruk, mert szüleik szembe mentek a választott többség akaratával. De akkor mától fogva óvatosan beszélgessek a hentesnél, a boltban vagy a szomszédaimmal? Ügyeljek arra mit mondok, mert ilyen világot élünk? Ne mondjátok, hogy ez nem így van. Együtt jártunk általános iskolába együtt jártunk középiskolába, mindenkiről tudunk mindent. Ezért is nem nyitjuk ki soha a szánkat, mert nem szeretnénk kikerülni abból a körből amit gyermekkorunk óta kialakítottunk magunk körül, elég nekünk a négy évenkénti választás esetleges konfliktusnak, nem hiányzik még egy vagy több. Azt hiszem ezt a birkaságunkat használják ki mások. Nem vállaljuk a véleményünket, nem vállaljuk gondolatainkat, mert ezzel fenekestől forgatnánk fel az életünket. Mikor lesz valaki aki élére áll valaminek ami a többség valódi akaratát képviseli? És lesz-e merszünk mellé állni? Nekem lesz, de csak akkor ha Ti is csatlakoztok. Igen, én is csak így nyilatkozom arról amit gondolok, nem véletlenül. Vajon hányan fognak majd összesúgni a hátam mögött amikor piacra megyek, hogy én írtam-e? Vagy esetleg a Ti hátatok mögött? Ezt akarjuk?!

Mert senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy ahogy eddig is úgy most is lesznek,  akik bemártják a másikat, akár ok nélkül is. Gondoljunk csak bele, hogy miféle lejáratás folyik a mostani képviselőtestület ellen. Nem védeni akarom őket, hiszen maguknak csinálják a bajt, csak szeretném megérteni gondolatmenetüket. Mint ahogy ők is, én is, és mindenki más fizetésből él. Ezt a fizetést az önkormányzattól, nem mellékesen a mi pénzünkből kapják, ha ellene mennek a „vezetőség” akaratának, akkor előbb utóbb nem lesz fizetés, bizottsági poszt stb. Ha párjuk, gyermekük helyben tevékenykedik akkor az ő bevételeiket is veszélyeztetik. Naná, hogy bólogatni fognak, kvázi eladják a szavazatukat saját és családjuk megélhetéséért cserébe. Viszont akkor kérdem én miért indultak a választásokon, ha ennyire féltik a zsebüket? Ja, hogy éppen azért, hogy meg tudjanak élni? Ez szomorú ám ez esetben le kéne ülni és mélyen elgondolkodni, hogy hány embernek okoznak kárt felelőtlen döntéseikkel, vagy menjenek és gyónják meg bűneiket. Vagy már megtették és éppen azért merik megtenni újra és újra, mert minden alkalommal feloldozást kapnak? Akkor gondolkozzunk el, hogy mennyire fogja előrébb vinni az egyház kötelező tanítása gyermekeink életét…

pillangó
Anya, munkatárs és katolikus ám, vallását nem gyakorló szülő.

 

Korábban közreadtuk a héten történt Rendkívüli Testületi ülés beszámolóját ITT, mely felborzolta a város hangulatát.

Kapcsolódó fórumunkban Ön is hozzászólhat regisztráció nélkül is  ITT.Megosztás

Programok

Bejelentkezés