Hittantáborban jártunk

A tavalyi nagy sikerű matyi hittantábor után, 2012. augusztus 4-11. között került sor az ócsai katolikus gyerekek hagyományosnak számító nyári táborára. A tavalyihoz hasonlóan ismét a gyáli és a felsőpakonyi közösséggel töltöttük el a hetet. A helyszín ezúttal Balatonszemes volt, a helyi plébánián működő vendégház.

A megfelelő helyszínen nagyon sokat gondolkodtunk, mivel olyan helyet kerestünk, ahol egyaránt van lehetőség fürdeni, kirándulni, van nagy szabadtér a közös játékokhoz, tábortűzhöz, és a lelkiséghez, hitünk ápolásához is megfelelő a légkör. A balatonszemesi szállás tökéletesnek ígérkezett, hiszen a két lakóhelyiség a helyi plébániához tartozik, közvetlenül a templom szomszédságában. A vízpartra 5-10 perc sétával lehet eljutni, és a vonathoz sem kell 5 percnél többet sétálni. Ezen kívül van kikötő, kertmozi, több strand is. Ezeket ki is használtuk a tábori program összeállításánál.

Szombati megérkezésünk, és a szállás elfoglalása után rögtön a strandra vezetett utunk, este pedig a helyi kertmoziban együtt megnéztük a Madagaszkár 3 című rajzfilmet.

Vasárnap délelőtt egy szabadtéri misén vettünk részt, ahol fiatalok gitárjátékkal szolgáltak, és a helyi lakosok, a szomszéd településekről érkezők és turisták is részt vettek. Ez mindenkinek különleges élményt jelentett. Délután a fiatalok segítségével öt csoportba osztottuk a kisebb gyermekeket, és elkezdődtek a csoportfoglalkozások, ekkor még csak ismerkedtünk egymással. Az esti program sétahajózás volt, megnéztük a naplementét, énekeltünk, majd a csapat egyik fele aludni tért, a másik fele pedig az éjszakai fürdőzést választotta.

A hétfői nap témája „Jézus, a király” volt. Előbb ezzel kapcsolatban két jelenetet játszottunk el. Az egyik a bölcs Salamon király ítéletéről szólt, amikor a csecsemőn vitatkozó két asszony járult elé, a másik pedig amikor Jézust Poncius Pilátus elé vezették, és Pilátus arról kérdezte, ő-e a zsidók királya. Fontos hitünkben, hogy Jézus a barátunk, bizalommal forduljunk hozzá, de mégis Isten fia, akire tisztelettel tekintsünk. Erről beszélgettünk a gyerekekkel.

Azért a kikapcsolódásra is szakítottunk időt: énekeket, táncokat tanítottunk, de lehetett focizni, kézműveskedni is, délután pedig ismét fürödtünk egy nagyot a Balatonban.

Este bemutatkozott a hat csapat, mindenki elmondta a csapatnevét, a csapattagok nevét és elénekelte a csapatindulót. Ezután pedig egy „Ki mit tud?”-ra került sor, ami nem a versengés jegyében telt, hanem hogy megmutassuk egymásnak, miben vagyunk tehetségesek, éneklésben, táncban, viccmesélésben, és ezzel szórakoztassuk a közönséget.

A kedd egy különleges nap volt, ekkor tettünk egy kirándulást Tihanyba. Vonat, komp és kisvonat segítségével jutottunk fel a tihanyi apátsághoz, ahol már várt egy bencés szerzetes, Adalbert atya, aki a következő néhány órában az idegenvezetőnk volt. Előbb egy rövid filmet tekintettünk meg a tihanyi apátság alapításáról és történetéről, majd a templomba átsétálva, az ott található szobrokról, festményekről, freskókról mesélt az atya.

Az alteplomban megnéztük I. András király sírját, majd a kiállítási területen sétáltunk végig.

Sok régi, érdekes és szép tárgyat láttunk, melyek az ásatások során kerültek elő, de modern festményekben is gyönyörködhettünk. Ha már Tihanyban jártunk, ellátogattunk a Belső-tóhoz, ahol a gyerekek megcsodálhatták a szürkemarhákat és az ürgéket. Késő délután érkeztünk haza, és az élményektől eltelve hajtottuk álomra fejünket.

Szerdán ellátogatott hozzánk Hefler Gábor gyáli és felsőpakonyi plébános atya. Felelevenítettük az előző napon Tihanyban látottakat és hallottakat, és egy gyors kvízversenyben teszteltük tudásunkat. Beszélgettünk a lelkiismeret-vizsgálatról és a gyónás jelentőségéről, majd közösen részt vettünk a szentmisén.

A nap folyamán lehetőségünk volt kipróbálni az íjászatot, amit mindenki egyaránt élvezett.

Az esti program a keresztút végigjárása volt, sötétedés után, gyertyafénynél. Ehhez a gyerekek rajzoltak állomásokat, és írtak imákat. Igazán különleges hangulata volt.

A csütörtök főleg pihenéssel telt. Elkészítettük a tábori emlékpólókat, és egy játékos vetélkedőre is sor került. Volt lisztfújás, lekváros kenyér evés, vízhordás. Délután meglátogatott minket Országh Tibor atya, ócsai plébános, akinek ismét elénekeltünk a táborhimnuszt és a csapatindulókat, és elmeséltük, mennyi élmény ért bennünket a hét folyamán. Este pedig a tábortűz körül énekeltünk és játszottuk.

A péntek délelőtt játékokkal telt: vízibombáztunk, számháborúztunk, délután pedig elutaztunk Zamárdiba, a kalandparkba. Itt különböző testmagasságokhoz való pályákon mászhatnak végig a kalandos kedvűek. Voltak könnyebb akadályok, nehezebbek, de előbb-utóbb mindenki eljutott a kötélcsúszdáig, ami mindenkinek hatalmas élményt jelentett.

Szombaton élményekkel telve indultunk haza.

 

Reméljük, minden táborlakó jól szórakozott, sok jó emléket őriz az egy hétről, és jövőre is velünk tart, akárhol is lesz a hittantábor.

Köszönjük a résztvevő szülőknek, hogy mindig készségesen segítettek és finomat főztek!

 

Reméljük, minél többen részt veszünk következő programunkon, 2012. október 13.-án szombaton, amikor a Gellért-hegyi sziklatemplomba kirándulunk. Indulás 13:00-kor a Katolikus Közösségi Ház elől. Autóval szeretnénk menni, így aki tud, jöjjön autóval, és fogadjon be 1-2 gyereket az útra!

 

Végül álljon itt a tábori himnuszunk:

 „Jézus én Téged választottalak,
Hol halál jár és fojtogat,
Ott Te vagy nekem az élet!
Feléd tárom két kezem,
Engem küldjél Istenem,
Jelként, ahova kell!

Hát jöjj és élj velem,
egy egész életen át!
Nem győz a félelem,
Ha látja szívem Urát!”

 

Nagy Katalin és Nagy Martina Krisztina

Ócsai Szentháromság Katolikus Közösség

 

 

Megosztás

Programok

Bejelentkezés