Képviselőink - Bukodi Károly

Interjúsorozatot indítunk, melyben bemutatjuk választott képviselőinket. Interjúnk végén pedig az önök által felvetett kérdésekre válaszolnak. Első interjúalanyunk Bukodi Károly polgármester volt. A vele készült interjú első felét lentebb olvashatják, az olvasói kérdésekre adott válaszait hamarosan közreadjuk.

 

2008-ban azt nyilatkozta, hogy a polgármesterségnél az Ön számára nincs nagyobb, megtisztelőbb feladat, így hát nagyobb dolgokra nem is vágyik. Mit gondol, most, hogy ez megvalósult, beteljesedni látszik a pályája?
Akkoriban többen kérdezték, hogyan tovább? Országgyűlési képviselő? Parlamenti képviselő? Igazából engem ez nem vonz, nagyon jól érzem magam itt Ócsán. Tehát igen, lehet azt mondani, hogy beteljesedett a pályám. Csinálom, ameddig bírom, ameddig megvan felém a bizalom, amíg eggyel többen bíznak bennem, mint másban.
Miként tekint a polgármesterségre? Mennyiben megbízás, mennyiben küldetés, mennyiben hivatás, mennyiben szolgálat?
Akár egy képviselői megbízás, akár a polgármesterség, az bizony szolgálat. Azon emberek szolgálata, akik megbíztak, és azoké is, akik nem; ennek a városnak a szolgálata. A küldetéstudat nélkülözhetetlen hozzá, ezt a feladatot nem lehet másként csinálni. Csak azért, hogy beleírhassa valaki az önéletrajzába, hogy polgármester is volt, úgy nem megy. Aki elvállalja, egy város vezetését annak vannak elképzelései arról, hogy mit szeretne és természetesen az a legjobb, ha ez egybeesik a többség elképzeléseivel, hiszen másként nem bíznák meg. A polgármesterség egy hivatás, egy szakma. Ezt egy iskolában sem tanítják, mint például a lakatos vagy a cipész mesterséget, és ezt is lehet jól vagy rosszul csinálni.

Mennyivel több elfoglaltság polgármesternek lenni, mint alpolgármesternek?
Elég sok feladatom volt alpolgármesterként is, azt hittem ennél sokkal több már nem lesz. De nyilvánvalóan vannak olyan kötelező dolgok, amik többletet jelentenek. Ha csak az aláírnivalót nézzük, igen több. Vannak helyek események, ahová nekem kell elmenni, noha az alpolgármesterrel működik közöttünk a munkamegosztás. Abban a tekintetben, hogy keresnek, hívnak az emberek nem jelent többet. Ahogy az elmúlt négy évben, most is bármikor hívhatnak!

Hogyan tolerálja ezt a családja, hiszen Ön is férj, családapa! Mesélne pár szót a családjáról?
Két fiúgyermekem van, ők tizennégy és tizenkét évesek és mind a ketten ide járnak a helyi iskolákba. Feleségem óvónő Felsőpakonyon. 2006-ban, amikor felkértek alpolgármesternek, ezt természetesen otthon is egyeztettük. Igazából nem tudtuk, hogy ez mennyi időt vesz majd el az életünkből. Korábbi munkahelyemen is kötetlen munkaidőben dolgoztam, és reggel hatkor már Budapesten voltam és este hat után jöttem haza, tehát ez azért nagyjából nem változott, csak nem kell Pestre járni. Ilyen szempontból a helyzet ugyanaz, mint öt éve. A családom elfogadja, tolerálja. Egy dolog megy nehezen, a közös piacozás. Én a bejárattól messzebb nem nagyon jutok, mert az emberek megállítanak beszélgetni. Ez idő alatt a feleségem bevásárol, de már megszokta ezt is.

Mint két tinédzser fiú édesapja, hogyan látja Ócsa közbiztonságát? El meri engedni fiait egyedül sötétedés után?
Most még nem, de nem azért, mert a közbiztonság rossz, hanem a koruk miatt nem. Ha már elengedhetném, elengedném, mert nem hiszem, hogy rosszabb a helyzet, mint harminc évvel ezelőtt, mikor én voltam tizennégy éves.
Nyilvánvaló, hogy mindenki több rendőrt szeretne. 2007 óta minden évben újabb ígéretet kapunk az aktuális Pest megyei rendőrkapitánytól, hogy lesz Ócsán több rendőr, de a jelenlegi kettőnek is örülnünk kell, hiszen előtte nem volt egy sem. Ez a két rendőr a feladatát - amit tud - maximálisan ellátja, és ott van még segítségnek a Faluvédő Egyesület. Ezt a rendőrségi épületet is úgy építettük, hogy kapunk nyolc rendőrt. Ma Magyarországon alapjában véve rendőrhiány van, ráadásul Pest megyét érinti ez a leginkább.
Ha itt nyolc rendőr lesz, - és a legközelebbi ígéret, jövő húsvét -, akkor is fognak biciklit lopni, akkor is elcsattan egy-két pofon a sötétben, de ahogy a közmeghallgatáson, Mezei Tamás körzeti megbízott úr mondta a környéken mi állunk a legjobban a bűnözés visszaszorítását illetően. Az elmúlt havi akció a vendégmunkások ellen, amit a másik két településsel (Alsónémedi, Bugyi; megj.: a szerk.) közösen szerveztünk, annak most érezni a hatását. Az érintettek elköltöztek, és tavasszal mielőtt még vissza szeretnének költözni, újrakezdjük ezt a rendőri akciót.

Ócsa estefelé szinte kihaltnak tűnik, és már nappal is egyre nehezebb az embereket kimozdítani otthonról. Hogyan látja ezt környezetében? Mi lehet ennek az oka?
Azt, hogy este kihalt, annak van, aki örül és van, aki nem. Nyilvánvaló a fiatalság nem örül neki, mert nem tud hova menni. Annak idején volt egy kávéház nevű intézmény a gimnázium mellett, ahol még meleg-szendvicset sem lehetett kapni, és mégis hétvégére asztalt kellett foglalni, hogy le tudjunk ülni beszélgetni. Ma nincs ilyen hely. Megváltoztak a szórakozási szokások, talán a fiatalság körében nincs is nagyon erre igény. A középkorúak meg beülnek abba az egy-két étterembe, ahol tudnak beszélgetni. Amíg egy vállalkozó nem nyit egy olyan helyet, ami kielégíti a mai igényeket, vagy nem nyit egy sportkocsmát, ahol meccset lehet nézni, addig ilyen kihalt marad.
Az ünnepségeke, rendezvényekre általában mindig ugyanaz a harminc fő jön el, és nem a fiatalok, hanem azok, akik évekkel ezelőtt is jártak. Ők járnak ma is. Ugyanazokkal az emberekkel találkozunk szinte mindig. A hétvégi rendezvényre is a fellépőkön és azok hozzátartozóin kívül nagyon kevesen jöttek el. Igazából nem tudom az okát, új arcokat nem látok.

Ócsán van egyfajta szakadék a generációk óta itt élők, és az ide költözők között. Mit tud tenni Bukodi Károly, és mit tud tenni a polgármester, hogy ez ne így legyen?
Nyilván el kell telni egy kis időnek, hogy az ide költöző a szomszédokat, szűk környezetét, majd másokat is megismerjen. Én abban bízom, hogy mindenki előbb-utóbb magáénak érzi ezt a települést, és ha nem is mindre, de legalább egy-két rendezvényre kilátogat.
Az Önkormányzati rendezvényeken kívül az ócsai civil szervezetek is csinálnak programokat. Más településeken is működik, hogy egyesületek szerveznek programokat, azután némelyik mögé az önkormányzat és a polgármester is oda áll. Az a jó, hogy ez már nálunk is elindult, példának említeném az összefogásban létrejött Angyalnapot, vagy az OPKE sakkversenyét. Ezeket az egyesületeket más emberek alkotják, mint a hivatalt, és más köröket tudnak megszólítani. A Szabadidőközpont is együtt dolgozik az egyesületekkel, így remélhetőleg az ilyen programokon sokkal többen fognak részt venni a jövőben.
Bárkinek van ötlete, ami az embereket megmozgatja, összehozza, nyitottak vagyunk rá.

A források nyilvánvalóan szűkösek, tennivaló bőven lenne, viszont egyre több az elégedetlenkedő. Érte-e valamiféle kellemetlenség Önt vagy családját emiatt?
Nem, sem engem, sem a családomat. Aki ilyen feladatot vállal fel kell készülnie erre is. Minél nagyobb egy település annál több olyan ember lehet, aki nem rá szavaz, nem vele szimpatizál. Menet közben ezeket az embereket nehéz meggyőzni, nem fognak csak úgy átállni mellém, vagy a mellé, amit képviselek. Volt már olyan, hogy direkt mellettem mondták a magukét az utcán… de ezt inkább nem részletezem. Ez benne van.
Vannak, akik megpróbálnak lejáratni, néha olvasok én is egy-két olyan cikket, ami messze van az igazságtól, de arra pont jó, hogy az emberek többségét felhergelje. Néha nekem sem esik jól, amiket mondanak rólam, de sajnos ez is benne van. Azért annak örülök, hogy még olyan szintre nem süllyedt le senki, és remélem nem is fog, hogy a családomat, akár a gyerekeimet, akár a feleségemet bármiféle inzultus érje.

Munkája elég sok stresszel jár. Mivel vezeti le a feszültséget? Hogyan kapcsol ki a város elöljárója?
Bezárkózom ide, és kiabálok. (nevetés; megj.: a szerk.)
Komolyra fordítva a szót. Több mint húsz éve focizom minden pénteken. Ez mindig jó feszültség-levezető. Többen összejövünk és mindenki kiadja magából a gőzt. Persze néha össze is zörrenünk a játék hevében, de utána átmegyünk a büfébe, a Szabadidőközpont aulájába, megiszunk egy sört, megeszünk egy zsíros kenyeret és utána szent a béke. A mozgás vagy a fizikai munka az, amivel a legjobban le lehet vezetni a szellemi feszültséget.

Jönnek az ünnepek, hosszú szünet lesz a hivatalban. Talán kicsit Ön is tud pihenni. Hogyan ünnepelnek, milyen családi hagyományaik vannak, mi kerül az asztalra ilyenkor?
Elég nagy a család és minden évben összeülünk valakinél, ez általában tizenöt-húsz főt jelent. Tavaly mi voltunk soron, de az idén csak szűk családi körben, feleségemmel, gyermekeimmel és édesanyámmal töltjük a szentestét, majd az ünnep hátralevő részében megyünk sógornőmékhez egy közös összejövetelre. Mivel idén egy kissé szakítunk a hagyományokkal, éppen ezért nem is készülünk olyan sokféle étellel. A halászlé, mákos guba és a hal biztos ott lesz az asztalon, de a gyerekek kedvéért lesz más étel is.

Boldog Karácsonyt, eredményekben és sikerekben gazdag új évet kívánok!

Megosztás

Programok

Bejelentkezés